11 Eylül 2018 Salı

KİTAP: M. W. Thornburg, Türkiye Nasıl Yükselir? Hür Fikirleri Yayma Cemiyeti, (Mehmet Arif Demirer)

M. W. Thornburg, Türkiye Nasıl Yükselir?
Mehmet Arif DEMİRER
Gazeteci, Araştırmacı-Yazar
KİTAP: M. W. Thornburg, Türkiye Nasıl Yükselir? Hür Fikirleri Yayma Cemiyeti, İst. 1948
Amerikalı mühendis-iş adamı Thornburg 1947 yılında Türkiye hakkında uzun bir makale yazmış. Saygın Fortune Dergisi 1947 Ekim sayısında makaleyi yayımlamış:Turkey: AidforWhat?
Ahmed Emin Yalman, makaleyi önemsemiş, Türkçeye çevirmiş ve Vatan Gazetesinde bölüm bölüm yayımlamış.
Kurucusu Ali Fuat Başgil olan Hür Fikirleri Yayma Cemiyeti de makalenin çevirisini küçük bir kitap olarak bastırmış.
Ekli köşe yazısında Thornburg’un daha sonra kitap olarak yayımlanan Türkiye Raporu (1949, 315 sayfa) hakkında bilgiler var. Bir akademisyenimizin dramatik çarpıtmaları sonucu Türk kamuoyunda çok yanlış bilinen bu raporun bir öncü özeti niteliğindeki Fortune Dergisi makalesinin son bölümünden alıntılarla, 71 yıl önce Türkiye ve Türkler hakkında, o tarihte henüz müttefikimiz olmayan ABD’nin akıllı bir insanının neler yazmış olduğunu göstermek istedim. Bugün ile ilgisi var mı? Kararı siz verin ! (Bold vurgulamaları ben yaptım.)
“Dünyada hiçbir memleket yoktur ki, inkişaf imkanları bakımından Türkiye kadar zengin ve istidatlı bulunsun.[1]Yeni yeni inkişafların kök tutması için bugünkü dünyanın hiçbir kısmı Türkiye kadar müsait şartlar arz etmiyor.
“Bu imkanların en mühimlerinden biri de on dokuz milyon Türk’ün seciyesi, cesareti ve dürüst çalışkanlığıdır.[2]
“Türk Cumhuriyeti henüz gençtir ve çok esaslı karar vermek vaziyetindedir. Kararları vermek Türklere ait bir meseledir. Bunun bizimle alakası olan tarafı; bir takım Amerikan maddi yardımlarının Türk davasını yürütmek bakımından ne şekilde kullanılmasının tayin edilmesidir. Bu mesele bugün Amerika’da umumun dikkatini çeken hararetli bir iş manzarasını almıştır.
“Eğer Başkan İsmet İnönü’nün son beyanatı[3]tek parti diktatörlüğüne nihayet verilmesi manasına geliyorsa, eğer hususi teşebbüse taraftar olduklarını son zamanlarda temin eden Türk Bakanları[4]bu sahanın inkişafı için samimi gayretler sarf ederlerse ve Türkiye bu husustaki iyi niyetlerini belirtmek sureti ile bizden yardım isterse; işte o zaman Türkiye’ye yalnız sermayemizi değil, aynı zamanda hizmetlerimizi, tecrübelerimizi ve ideallerimizi vermek için öyle bir imkan karşısında kalmış oluruz ki, bunun feda edilmesini kimse caiz görmez.”(NOT: No 37’de bu paragrafların İngilizcesini devereceğim.)
NOT: Thornburg makalesinin kaleme alındığı günlerde Sovyetler Birliği yazılı notalar vererek Boğazlar’da ortak yönetim istemiş. TSK, 1. Dünya Savaşı donanımı seviyesinde. Tank yok, savunma uçağı yok. Yatırım yapacak kaynak yok. Türkiye ısrarla Marshall Planı kapsamına alınmasını istiyor. Nihayet 4.7.1948’de imzalanan Ekonomik İş Birliği Antlaşması ile Türkiye Marshall Planı’ndan yatırım kredisi almaya başlıyor. Bunların tümü unutuldu.



[1]70 yıl sonra 466 milyar dolar dış borcu var.
[2] Fırsat budur, diyerek “ince belli bardakta çayı 18 liraya” satmıyormuş o 19 milyon Türk 1947 yılında. Dürüst ve çalışkanmış
[3] 12 Temmuz 1947. Aynı tarihte ilk Türk-Amerikan ikili anlaşma imzalanmıştı: Türkiye’ye 100 milyon dolarlık askeri malzeme yardımı antlaşması. 
[4] Örneğin 1948 yılında Amerikalı Hilts ile Türkiye’de iş makinesi kullanılarak karayolu yapımcılığı hamlesini başlatacak Nihat Erim. Dış Ekonomik İlişkilerden sorumlu, Mehmet Barlas’ın babası, Cemil Sait Barlas.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder